🗓 21-12-2018 👤 Sarah Klein

Vegetarische feestmaaltijd voor kerstavond

Kerstgans, kalkoen of stoofpot - de traditionele kerstkeuken is meestal zwaar met vlees. Wij hebben een smakelijk vleesvrij alternatief menu samengesteld voor de feestdagen.

Vegetarische feestmaaltijd voor kerstavond

Sperziebonen als bijgerecht

Sperziebonen zijn voedzame en veelzijdige peulvruchten die perfect passen in een wintermenu en kleur toevoegen aan je bord. Sperziebonen bevatten gemiddeld slechts 35 calorieën per 100 gram. Ze zijn ook een natuurlijke bron van ijzer en leveren ongeveer 2 gram voor dezelfde hoeveelheid. Naast hun digestieve werking bevatten bonen ook veel waardevolle mineralen zoals kalium en magnesium.

Onze tip: Was sperziebonen, snijd de puntige uiteinden eraf, snijd ze doormidden of in drieën, afhankelijk van de lengte en laat het overgebleven water weglopen of dep de bonen lichtjes af voordat je ze kookt. Om ervoor te zorgen dat de bonen lekker knapperig en toch gaar zijn, kook je ongeveer 2 liter water met een beetje zout in een pan en voeg je de bonen toe aan het borrelende hete water. Dit kookproces wordt blancheren genoemd - het behoudt niet alleen de knapperige consistentie van de bonen, maar ook de vitaminen. Afhankelijk van de grootte, kook je de bonen ongeveer 5 minuten in het hete water, giet ze dan af in een zeef en laat ze goed uitlekken. Om de bonen nog steviger te maken, raden we aan ze kort onder ijskoud water te leggen. Je kunt de geblancheerde bonen dan in een hete pan doen met 2-3 eetlepels kokosolie, kruiden naar keuze en bakken.

Quinoa salade als hoofdgerecht

Quinoa is het supervoedsel bij uitstek: glutenvrij, eiwitrijk, vetarm en nog lekker ook. De Inca's wisten dit al toen ze zo'n 5000 jaar geleden quinoa ontdekten en het gebruikten als bron van koolhydraten. Daarom wordt quinoa ook wel "gierst uit de Andes" genoemd. Quinoa is geen echt graan, maar een pseudograan zoals bijvoorbeeld amarant, daarom is het glutenvrij. Het geeft je ook een echt vol gevoel! De lange-keten koolhydraten worden langzaam afgebroken door het lichaam en zorgen voor een constant, langdurig vol gevoel. Quinoa is ook een echte duizendpoot als het op bereiden aankomt. Van exotisch en pittig tot winters en zoet tot mediterraan, je kunt geweldige salades en gerechten maken met quinoa.

Om de quinoasalade te bereiden, moet je de quinoa eerst goed wassen in een zeef. Kook vervolgens ongeveer 400 ml water voor 200 g quinoa en laat de quinoa ongeveer 5-8 minuten zacht worden. Haal dan van het vuur en laat nog 10 minuten zwellen. In plaats van water kan quinoa ook gekookt worden in groentebouillon. Als de quinoa klaar is, is het tijd voor de kruiden. Hier kun je je echt uitleven. De quinoa smaakt bijzonder lekker en winters als je het mengt met venkel, avocado en granaatappelpitjes. Limoensap, munt, feta en tomaten smaken ook heerlijk bij de granenpap en doen denken aan de Midden-Oosterse keuken.

Dessert met cashew-, amandel- of pindakaas

Bij een feestelijk kerstmenu hoort natuurlijk een dessert! Om snelle dessertcreaties tevoorschijn te toveren, raden we onze notenboter aan.

Met cashewboter kun je bijvoorbeeld een nootachtig, veganistisch ijsje maken met eenvoudige ingrediënten zoals bananen, (soja)yoghurt en gehakte cashewnoten. Om dit te doen, snijd je de bananen in plakjes, doe je ze minstens 3 uur in een zakje in de vriezer en meng je ze vervolgens met de andere ingrediënten en pureer je ze in een blender.

Onze amandelboter is ook heerlijk voor zoete winterdesserts. Wij vinden kokosrijstpudding met amandelboter en dadeltopping bijvoorbeeld bijzonder lekker. Bereid de rijstpudding gewoon met kokosmelk en zoet naar smaak met kokosbloesemsuiker. Zodra de rijstpudding romig en gezwollen is, voeg je gehakte dadels en een paar eetlepels amandelboter toe aan de rijst als topping!

Als je de voorkeur geeft aan een chocoladesmaak, kun je een veganistische chocolade- en pindacrème maken met onze pindakaas. Meng hiervoor bananen, rijpe avocado's, cacaopoeder en pindakaas. De beste manier om dit te doen is met een staafmixer of mixer. Koel vervolgens een paar uur en garneer met bijvoorbeeld cacaonibs of gedroogd fruit.

We wensen je fijne feestdagen!

Bijpassende producten