Naast de klassieke graanpasta is er een grote verscheidenheid aan pasta gemaakt van peulvruchten. Het voordeel: veel daarvan zijn glutenvrij en kunnen dus ook worden gegeten door mensen met een glutenintolerantie. Maar pasta gemaakt van linzen, kikkererwten, soja, erwten of maïs kan ook een welkom alternatief zijn voor alle andere pastaliefhebbers. De nieuwe ontdekking brengt een verscheidenheid aan kleuren, een ongewone smaak en verschillende texturen met zich mee. In de mond voelt pasta gemaakt van peulvruchten meestal minder zacht en meer grofkorrelig aan.
Hoe pasta van peulvruchten wordt gemaakt
Eigenlijk bestaat pasta op basis van peulvruchten alleen uit water en gemalen peulvruchten. Het is daarom niet zo eenvoudig om van deze twee ingrediënten en zonder tarwegluten een kneedbaar deeg en een noedelvorm te maken. Daarom vind je soms lijnzaad of volkorenrijst als extra ingrediënten op de achterkant van de verpakking. Deze worden toegevoegd om de consistentie van het deeg en daarmee het productieproces wat makkelijker te maken. Sommige fabrikanten gebruiken warmte om het deeg steviger te maken, waardoor het makkelijker te verwerken is - anderen werken met druk. Na het kneden wordt de pasta tot twintig uur gedroogd voordat het verpakt kan worden.
Snelle bereiding
Terwijl de bereiding van peulvruchten in hun oorspronkelijke vorm vaak vrij lang duurt, duurt het kookproces van pasta gemaakt van peulvruchten slechts 3 tot 9 minuten. Dit betekent dat het soms zelfs sneller gaat dan met klassieke graanpasta! \nDe eerste stappen zijn identiek: breng gezouten water aan de kook en voeg de pasta toe. De pasta op basis van peulvruchten mag echter niet koken en let op de kooktijd, anders valt hij uit elkaar of wordt hij papperig. Een paar hapjes testen tijdens het kookproces kan u helpen om de perfecte consistentie te krijgen, vooral tijdens de eerste paar pogingen. Net als graanpasta smaakt pasta op basis van peulvruchten heerlijk met pesto, in een ovenschotel of als pastasalade.
Veel plantaardige eiwitten
De voedingsstoffen in kikkererwten, linzen, mungbonen en andere peulvruchten blijven grotendeels behouden tijdens zachte productieprocessen. En het zijn juist deze voedingsstoffen die pasta van peulvruchten zo populair maken. Ze bevatten bijvoorbeeld veel hoogwaardig plantaardig eiwit: 100 gram peulvruchtenpasta bevat 20 tot 45 gram. Onze biologische kikkererwten fusilli bevatten bijvoorbeeld 22 gram eiwit.
Nieuwe variëteit
Gemaakt van groene erwten
Oh jij groene pasta! De kleur komt van het feit dat deze pastavariant gemaakt is van groene erwten. De lichtzoete erwtensmaak komt duidelijk naar voren, maar kan naar de achtergrond verdwijnen, vooral in combinatie met saus of pesto. Onze biologische fusilli van groene erwten bevatten ook bijna twee keer zoveel plantaardig eiwit als conventionele harde tarwepasta (12,5 g), namelijk 23 gram per 100 gram! Ook praktisch: ze zijn gekookt in slechts 3 tot 4 minuten.
Gemaakt van linzen
Je moet deze pasta nooit te lang in het kookwater laten staan, anders wordt hij snel papperig - 4 tot 5 minuten is genoeg. We hebben onze fusilli van rode linzen verfijnd met lijnzaadmeel om te voorkomen dat ze melig worden. Er is ook een gele versie. Deze kan erg lijken op harde tarwe pasta. Ze zijn ook minder melig dan de rode versie en smaken niet zo intens naar linzen. Lasagnevellen op basis van linzen en maïs zijn ook verkrijgbaar bij KoRo.
Gemaakt van kikkererwten
Kikkererwten worden meestal geassocieerd met pittige curry's of hummus. Nu zijn ze ook verkrijgbaar in noedelvorm! Kikkererwtennoedels zijn veel steviger dan andere soorten. Ze smaken slechts licht bloemig en de kikkererwtensmaak is duidelijk herkenbaar, maar niet overheersend. Onze biologische kikkererwten fusilli hebben ook een hoog proteïne- en vezelgehalte en zijn gekookt in slechts 6 minuten. We hebben onze glutenvrije maïs en kikkererwten fusilli ook verrijkt met peulvruchten om ze die heerlijke beet van beetgare pasta te geven. Als ze gekookt zijn, kun je beide soorten bijna verwarren met normale tarwepasta.
"Elk boontje maakt een geluidje?
Sommige mensen vermijden peulvruchten omdat ze onaangename winderigheid veroorzaken na het eten ervan. Dit komt door bepaalde suikermoleculen (rhamnose, raffinose en stachyose). Deze worden beschouwd als onverteerbaar voor de dunne darm en moeten worden afgebroken door bacteriën in de dikke darm, met gasvorming tot gevolg. Om de symptomen te verlichten, kun je bijvoorbeeld hartig, komijn of anijs toevoegen aan je gerechten met peulvruchten.