🗓 23-10-2023 👤 Hannah Rieder

1x1 van voeding: Voedingsvezels

Eiwitten, koolhydraten, vetten: allemaal duidelijk tot nu toe! Maar wat zijn vezels? In de meeste gevallen willen we af van vezels. Maar vezels horen daar zeker niet bij! Ontdek nu waarom ze niet op je bord mogen ontbreken!

1x1 van voeding: Voedingsvezels

Wat zijn voedingsvezels?

Op dit punt moeten we je scheikundekennis van school even opfrissen. Als je rillingen krijgt van het woord scheikunde: Geen zorgen, we leggen het je uit in slechts twee zinnen. Chemisch gezien zijn voedingsvezels oligo- of polysachariden en behoren ze daarom tot de groep koolhydraten. Voedingsvezels verschillen echter van koolhydraten doordat ze slechts gedeeltelijk verteerd of onverteerd door het darmkanaal gaan.

De naam voedingsvezel heeft een zeer negatieve bijklank. Het bevat ook het woord vezel en we associëren het niet met iets goeds. Maar je kunt ook het woord plantenvezel gebruiken - dat klinkt neutraler. Dit komt omdat vezels voornamelijk voorkomen in fruit, groenten, granen - vooral volkoren granen - peulvruchten, zaden en noten. Maar vezels komen ook voor in niet-plantaardig voedsel zoals paddenstoelen en in het chitinelichaam van insecten. En voor het geval je je afvraagt of paddenstoelen niet ook plantaardig zijn: Schimmels hebben kenmerken van zowel planten als dieren en kunnen daarom niet duidelijk bij een van beide groepen worden ingedeeld. Daarom vormen ze biologisch gezien hun eigen koninkrijk - koninklijk!

Hoeveel vezels moet je eten?

De Duitse voedingsvereniging (DGE) beveelt 30 g vezels per dag aan. Dit komt overeen met ongeveer 100 g pasta gemaakt van linzen. Met 18-19 g per dag eten wij Duitsers echter veel te weinig vezels. Dit is gemakkelijk te verklaren door het feit dat we na een lange dag vaak liever een diepvriespizza in de oven gooien dan een groentecurry bereiden. Het logische gevolg: tijdwinst, maar ook vezels. Ons dagelijks leven wordt steeds hectischer en in plaats van te koken met vezelrijke ingrediënten, nemen we vaak onze toevlucht tot sterk bewerkte voedingsmiddelen. Hoewel deze praktisch zijn in het hectische dagelijkse leven, bevatten ze helaas vaak weinig vezels. Daar moeten we absoluut verandering in brengen, want meer vezels eten levert veel voordelen op:

  • Vezels hebben een positief effect op een hoge bloeddruk.
  • Plantaardige vezels helpen je lichaam om hart- en vaatziekten (zoals hartaanvallen of hartritmestoornissen) en beroertes te voorkomen.
  • Meer vezels betekent meer ontlasting, wat een regelmatige stoelgang bevordert en zo constipatie voorkomt.

Meer vezels: stap voor stap

Vezels hebben op zich geen negatieve effecten, het is alleen belangrijk dat je ze stap voor stap in je dieet integreert. Dit voorkomt onaangename bijwerkingen zoals winderigheid of buikpijn. Dus in plaats van meteen pizza te vervangen door chili sin carne, raden we je aan om eerst een kleine portie groenten aan je maaltijden toe te voegen. Als je langzaam toeneemt, kan er niets misgaan! Nu moet je er alleen nog voor zorgen dat je veel water drinkt. Dit zal je lichaam helpen met de spijsvertering. Maar je weet het toch: hydratatie is de sleutel! In onze ogen is dit gewoon nog een voordeel.

Bijpassende producten