🗓 18-10-2023 👤 Pia Bothe

Het hoogtepunt van de herfst: amandelboter met pompoensmaak

De herfst staat voor de deur en daarmee verovert een van de populairste specerijen ons hart: pompoenkruid. We hebben geleerd ervan te houden in koffie en gebak, maar pumpkin spice kan nog veel meer. Daarom hebben we een heel speciale combinatie bedacht die een KoRo bestseller combineert met de herfstige ster specerij. Gewoonweg smeltend lekker!

Het hoogtepunt van de herfst: amandelboter met pompoensmaak

Pompoenspecerij: specerij gemaakt van of voor pompoen?

De zogenaamde "pompoenspecerij" bestaat uit kaneel, nootmuskaat, kruidnagel, gember, piment en kardemom. Oeps, maar waarom zit er pompoen in de naam, is het allemaal gewoon een geweldige marketingstrategie? Het kruidenmengsel kreeg deze naam omdat het zo goed harmonieert met de feloranje herfstgroenten - een echt dreamteam! Je kunt het zelf zien en onze pompoenkruiden proberen. Maar eerst hebben we een kleine specerijendiepte voor je: de afzonderlijke componenten van deze smaakvolle combinatie komen oorspronkelijk uit Oost-Azië en werden tijdens het kolonialisme door de Verenigde Oost-Indische Compagnie naar Europa gebracht. In Nederland werden ze gebruikt om naast pompoenkruiden verschillende andere kruidenmengsels te maken, die je vandaag de dag nog steeds kunt proberen, zoals speculaaskruiden. Pompoenkruiden werden voor het eerst genoemd in 1796 in het eerste Amerikaanse kookboek in een recept voor pompoentaart.

Amandelen met toegevoegde waarde

Door hun zoete smaak zijn amandelen een onmisbaar onderdeel geworden van het ontbijt of tussendoortje van veel mensen. En dat is maar goed ook, want de kleine pitjes kunnen veel meer dan alleen maar lekker smaken en je muesli die bepaalde bite geven. Wist je dat amandelen voor 50% uit vet bestaan? Maar geen paniek, want we hebben vet nodig om in vet oplosbare vitaminen op te nemen. Vitamine A bijvoorbeeld, waarvan de precursor bètacaroteen in pompoen zit. Dat moeten we goed gedacht hebben! Bovendien zijn het vooral enkelvoudig onverzadigde vetzuren die invloed hebben op het LDL-cholesterolgehalte. Een te hoog LDL-cholesterolgehalte kan een negatief effect hebben op onze bloedvaten. Maar omdat het vet in amandelen gekoppeld is aan HDL-cholesterol, kun je ze blijven eten.

Met 13 g per 100 g hebben onze premium amandelpitten een hoog vezelgehalte. Vezels zijn gelinkt aan ons verzadigingsgevoel. Na een vezelrijk ontbijt met een eetlepel amandelpitten kun je de dag met een vol gevoel beginnen en je volledig concentreren op je to-do lijst.

Amandelboter ontmoet pompoensmaak

Tijdens een van onze dagelijkse KoRo-snackmiddagen op kantoor strooiden we voor de grap een beetje van de heerlijke pompoenkruiden op onze favoriete notenboter en moesten we oppassen dat onze collega's de lepels niet uit elkaars handen gristen. Want de combinatie is onovertroffen aromatisch: de zoete en romige bruine amandelspijs ontmoet pittige pompoenkruiden, een ware herfstsymfonie die Joseph Haydn niet beter op muziek had kunnen zetten. Misschien denk je nu dat wij bij KoRo verwaand zijn. Nee, maak je geen zorgen, we zijn gewoon erg zelfverzekerd over onze eigen creaties. Daarom stellen we hier regelmatig onze favorieten aan je voor, die, zoals in het geval van onze pumpkin spice amandelboter, soms in de massa verdwijnen naast hun bekende broertjes en zusjes, cashewnotenboter, pindakaas of onze dadel-hazelnootcrème. Chris en Liam Hemsworth zijn geweldige acteurs, maar hun broer Luke ook! Maar veel mensen hebben nog niet van hem gehoord. En zo is het ook met onze amandelboter met pompoenkruiden. Het is ook super veelzijdig en kan op zichzelf worden gelepeld of door pap worden geroerd op een kille herfstochtend. Maar één ding is zeker: gezellige avonden op koude dagen nodigen uit tot het allerbekendste herfstdrankje: Pumpkin Spice Latte (*zingende engelenkoren komen binnen*). Natuurlijk willen we je dit recept niet onthouden en hebben we een kleine draai aan de klassieker gegeven. Je raadt het al: het is onze heerlijke amandelboter met pompoenkruiden! En omdat we niet gierig zijn met lekkere dingen, hebben we ook nog een tweede gerecht voor je klaar: een pompoentaart met een plantaardige pompoenroomglazuur! Dus waar wacht je nog op? Pak onze amandelboter met pompoenkruiden en probeer het uit!



Bijpassende producten